maandag 31 augustus 2009

Oogsten en verwerken

Er waren al 3 soorten bonen sinds juni, maar nu wordt het spitstijd zonder matrixborden en spitsstroken. Marc helpt mee met het plukken van appels en pruimen. Het dieven en plukken van tomaten, het water geven van de komkommers en verzorgen van de mooie meloen-struiken. Vele kilo's boontjes zijn inmiddels geblancheerd, ik ben blij dat de plantjes wat geel worden. (waar laat ik nog eens zoveel boontjes??) Van de tomaten maak ik pasta-saus, dat ik invries voor de volgende pizza-bak-dag, tesamen met het brood uiteraard. De appels zijn geconcentreerde appelmoes, peren worden gestoofd en verwerkt tot stoofperen-sap en stoofperen-moes. Vandaag heb ik zuurkool gemaakt, want (ja Edith je had gelijk) de kooltjes worden nu ook gegeten door oorwormen, rupsen in allerlei soorten, slakjes die in de bladeren gegroeit zijn, enzovoorts. Een oude grote zuurkool-emmer (gevonden tussen de troep) doet dienst als keulse pot. Het snijden en wassen kost een hele ochtend en de 5 kilo zuurkool moet nog 2 maanden koel en donker staan. Maar dan hebben we ook wat! De broccoli-planten leveren te weinig om te conserveren. De worteltjes hebben het te moeilijk in deze grond. De grond is te snel verdicht en we hebben niet bemest. Dus die eten we zodra ze uit de grond komen, of wat er van over blijft na vraatschade. De noten en de champions (paddenstoelen) volgen nog en we verzinnen een oplossing voor het wekken van veel groentes. We hebben geen enorme lichte pan en geen buitenbrander. Dus zoeken we tussen al het oude ijzer naar een verstelhaak voor in de schouw (hier heel algemeen) en vinden ook een hele grote koperen ketel. Deze is aan de bovenrand erg ingescheurd, maar als de bodem goed is, prima te gebruiken om boven het vuur de weckpotten in te zetten. Het wecken moet dus even wachten tot we 3 haken/ogen in de schoorsteen hebben bevestigd. Met dank aan R., waar ik ook veel heb mogen maaien tegen vergoeding (dubbelglas), zijn we ook wat gietijzeren potten en pannen rijker. Zodra het wat kouder wordt en de schouw hele dagen brandt, kunnen we gaan koken op open vuur. Of we gevarieerd kunnen eten valt in dit begin nog te bezien. Maar het terug naar de tijd, zuinig aan en lekker eten zit er toch wel aan te komen. Verder zijn we best een beetje blij met de geringe moestuin-opbrengsten. We hebben te weinig spullen en kennis om alles te verwerken en te conserveren. Ook is er geen ruimte alle potten, flessen en producten neer te zetten. Het varkenskot kan nog wel wat bergruimte opbrengen, als we extra planken monteren (op ouderwetse wijze). Maar dit 'kot' is nu nog te warm met zijn 19 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen